marți, 9 iulie 2013

Lectia Nr. 2 - Cum arata si ce este o microexpresie?

Atuci cand incercam sa ascundem o emotie pe care o traim, ea transpare totusi pe fata sub forma unei microexpresii care poate dura intre 1/25 si 1/5 dintr-o secunda.
De ce nu le putem controla? Pentru ca in aparitia lor este implicat sistemul limbic, o componenta a creierului care actioneaza automat si independent, in timp real, ca raspuns la stimulii din mediul inconjurator. Prin urmare, nu putem impiedica declansarea unei emotii. Ceea ce putem face insa, si asta implica ceva antrenament, este sa controlam durata de manifestare a unei emotii, in cazul acesta dura de manifestare a unei expresii faciale.
Despre "taticul" microexpresiilor, PAUL EKMAN, puteti afla accesand site-ul lui https://paulekman.com/content/paul-ekman.
Un serial TV care le-a facut celebre si despre care oamenii inca discuta in contradictoriu, ca are la baza stiinta sau ca e bullshit, este "Lie to me".
Serialul chiar are la baza studiile stiintifice ale lui Paul Ekman, desfasurate pe parcursul a mai bine de 40 de ani. Evident ca in film lucrurile se intampla mult mai spectaculos si demersul este mult mai simplu decat in realitate. Asta pentru ca un episod trebuie sa se termine musai in 40-50 de minute si nu poate ramane in coada de peste. :) Dar sunt adevaruri stiintifice acolo si o buna dovada in sensul asta este faptul ca Paul Ekman a fost consultantul stiintific al acestui serial.


De ce sunt interesante microexpresiile? Pentru ca indica, mai ales in situatiile cu miza, faptul ca persoana incearca sa ascunda ceea ce simte cu adevarat intr-un anumit moment sau in legatura cu un anumit aspect al discutiei. Ele NU sunt indicii de minciuna, ci sunt indicii care ar trebui sa genereze ipoteze in legatura cu respectivul comportament, ipoteze care mai apoi sa fie investigate prin adunarea mai multor indicii. Abia apoi putem concluziona. Pe de alta parte, absenta microexpresiilor nu indica faptul ca persoana spune adevarul. Dar, ma rog, nu vreau sa va plictisesc cu demersul de cercetare. Haideti mai bine sa vedem cum arata microexpresiile.
In materialul video de mai jos il vedem pe Paul Ekman exemplificand microexpresiile.


Va multumesc ca ati citi acest articol si nu uitati: mintiti frumos! :)

Iris

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu