marți, 9 iulie 2013

Everybody lies!

Da, cu totii mintim!
Isi mai aduce cineva aminte de Diogene din Sinope? Un antic excentric, si cinic printre altele, care cutreiera strazile Atenei cu o lampa aprinsa, in plina zi, cautand un singur om cinstit. Se pare ca a murit fara sa-l gaseasca. Nu pentru ca era ceva in neregula cu cetatenii Atenei din Antichitate, ci pentru ca, si atunci ca si astazi, minciuna era o componenta nelipsita a interactiunii sociale.


Diogene din Sinope

Stim astazi, gratie cercetarilor stiintifice, ca o persoana obisnuita minte de aproximativ trei ori intr-o conversatie de 10 minute si este mintita de aproximativ doua sute de ori pe parcursul unei zile. Vestea buna este ca majoritatea minciunilor, si cele spuse si cele "incasate", sunt white lies (minciuni sociale, "nevinovate"). Vestea proasta (da, este si o veste proasta) este ca mintim de trei ori pe parcursul unei conversatii fara miza!!! Presupun ca nu este nevoie de un efort urias pentru a va imagina cam ce se intampla intr-o conversatie in care exista o miza in joc! :)
Prin urmare, niciunul dintre noi nu este pe atat de sincer pe cat ne place sa credem. Si nici nu cred ca ne-am dori sa traim intr-o lume guvernata de adevar. Din nou, nu cred ca trebuie sa faceti vreun efort urias pentru a intelege de ce. ;)
Si totusi, frica de a fi mintiti este in top five frici ale oamenilor, pentru foarte multi ocupand chiar primul loc.
Deci, ce facem? Cum stim daca suntem mintiti? Cum stim daca o persoana spune adevarul sau nu?
Veste buna este ca putem invata cum sa interpretam comportamentul celorlalti. Vestea proasta: nu este intotdeauna simplu!
Si inca o veste buna: veti afla raspunsurile urmarind acest blog :)

Pana atunci, nu uitati: mintiti frumos!

Iris

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu