marți, 9 iulie 2013

Lectia Nr. 1 - Cum stim daca un zambet este autentic sau fals?

Zambetul este o expresie a bucuriei/fericirii, dar este si cea mai des folosita masca. Il folosim pentru a ascunde emotiile pe care le traim cu adevarat, dar pe care nu le putem afisa in acel moment.
Prin urmare, cum stim? Care sunt indiciile care ne spun daca vedem un zambet autentic sau nu?
Ca sa aflam trebuie mai intai sa parcurgem o lectie scurta de anatomie. :)
Fata are aproximativ 43 de muschi. Atunci cand acesti muschi de misca si interactioneaza intre ei, pe fata sunt afisate expresii ale emotiilor pe care le traim sau expresii care incearca sa mascheze aceste emotii. Muschii care ne intereseaza atunci cand analizam autenticitatea unui zambet, ca expresie a bucuriei/fericirii, sunt Zygomaticus Major si Orbicularis Oculi.
Zygomaticus Major (numit uneori si muschiul Duchenne) este muschiul care trage colturile gurii in sus.


http://en.wikipedia.org/wiki/File:Zygomaticus_major_muscle_animation_small.gif

Orbicularis Oculi este un muschi sfincterian care inconjoara cavitatile in care sunt adapostiti ochii si care, atunci cand este contractat, produce "laba gastei" la colturile exterioare ale ochilor.


http://www.arvidkappas.com/index.html

Zambetul autentic, numit si Zambetul Duchenne (in memoria lui Guillaume Duchenne de Boulogne) este cel care angajeaza nu doar muschiul zigomatic mare, ci si pe cel din colturile exterioare ale ochiilor. Mai simplu, daca ochii zambesc, avem un zambet autentic. Ca sa va puteti concentra atentia asupra ochilor, fara sa fiti influentati de aspectul gurii, acoperiti cu palma (de la distanta, evident, ca atunci cand incercati sa va feriti de o lumina puternica) partea inferioara a fetei persoanei analizate si, daca atunci cand doar ochii sunt cei care se vad acestia par sa zambeasca, inseamna ca ceea ce vedeti este un zambet autentic.

Haideti sa exersam putin. Am ales ca exemplu un personaj celebru pentru zambetul sau - Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei.
Ce spuneti de zambetul asta? Autentic sau fals? Nu uitati sa analizati zona ochilor!
Zambetul este fals, iar principalul indiciu in sprijinul acestei afirmatii este ca muschii din jurlul ochilor nu au fost "recrutati" iar privirea este neutra. Atunci cand zambim autentic ochii se micsoreaza, apar riduri "laba gastei" si "pungi" (bulges) sub ochi, din cauza contractarii pleoapelor inferioare si pentru ca triunghiul ifraorbital (pometii) este impins in sus. Aceste indiicii ale zambetului autentic se pot vedea in imaginea din dreapta.
Concluzie: stanga sus = fals, dreapta jos = autentic :)



P.S. Nu a fost simplu de gasit o imagine in care domnul Ion Iliescu sa zambeasca autentic, de aici si calitatea mai slaba a pozei din dreapta. ;)

Va multumesc ca ati citit acest articol si, nu uitati: mintiti frumos! :)

Un comentariu: